Fredrik Barbarossa

Fredrik Barbarossa (Wiki) (och hans häst) drunknande i Göksu-floden den 10 juni 1190 e Kr, hör vi. Vem var då denna kille?

220px-barbarossa.jpg( Foto från Wikipedia)

Jo, han var tysk kejsare och ett tag även kung i Italien, så han hade en hel del att bestämma över på den tiden då Arn levde (eller, ja…då Jan Guillou säger att Arn levde). Han skulle ner på ett korståg till Jerusalem för att bråka med Saladin och några andra. Han var utsedd till att vara ledare, inte bara för de tyska styrkorna utan även de franska och de engelska under Rickard Lejonhjärta.

På väg genom Turkiet slog han turkarna vid Konya och fortsatte sedan mot det heliga landet.

När de skulle korsa Göksu-floden var bron full av marscherande soldater. Fredrik blev otålig och bestämde sig för att leda hästen genom vattnet i stället. Men strömmen var stark och Fredrik hade en tung rustning på sig…

Fredriks män stoppade ner liket i en tunna med vinäger för att bevara kroppen. Tanken var att kunna begrava honom i Jerusalem. Men korståget – nu utan ledare – kollapsade allt mer. Konserveringen i vinägertunnan gick inte så bra heller, han begravdes i Tyre (skelettet), Tarsus (hjärtat) och i Antiokia (resten).

Barbarossa betyder rödskägg, och det var även namnet på Hitlers invasion av Sovjetunionen 1941 (Wiki). Den gick inte heller så bra.

En del tyska föräldrar har sagt till sina barn att han drunknade för att han badade alldeles efter att han ätit lunch, men såna lätta går vi ju inte på…. Det finns en minnessten 9 km från Silifke om man följer väg D715. Denna vägen är trevlig att åka på, den följer floden och har en del fina utsiktspunkter och mysiga små byar.