Himmel och Helvete

Himmel och Helvete – Cennet och Cehennem

Att Cehennem hänger ihop med Gehenna som ett namn på helvetet både för judar, kristna och muslimer fattar man ju. Men att himlen ska heta Kenneth, det är ju bara för mycket….

himmelochhelvete01.jpg

Nåväl, Himmel och Helvete är namnet på två inrasade kalkstengrottor nära Kizkalesi, följ skylt vid stora vägen. Det stora templet innan man kommer fram är tillägnat Zeus. Helvetet är 128 m djupt, legenden säger att fångar kastades ner där. Himlen intill har 288 trappsteg ner till en bysantisk kyrka som ligger i mynningen på en 260 m djup grotta. Längst in i grottan kan man höra den underjordiska floden mullra. OBS nedersta biten är hal och det finns inget skyddsräcke! Det är kyligt nere i grottan, man kan säga att det är varmare i Helvetet om man vill vitsa till det….

Platsen var helig redan för hettiterna.Här växte saffranskrokus som var en helig växt för dem. Förmodligen hade de ceremonier inne i grottan, vatten var oerhört viktigt och hettiterkungen höll högtider vid vattenfall etc i sitt rike.

Grekerna tog vara på en del av en hettitisk myt om väderguden Tarhunta och ett jättelikt ormliknande odjur. I den grekiska mytologin tog odjuret Tyfon delar av Zeus kropp, rullade in dem i en björnfäll och gömde dem sedan nere i Cennet. Två av Zeus guda-kompisar; Pan och Hermes lyckades ta tillbaka Zeus kroppsdelar. (Det finns en dold och ganska hemlig inskription på grekiska (överskottad med grus) nere i grottan som berättar om detta). Dom begravde Tyfon i underjorden, men han sprutar ibland eld och då gör han det genom vulkanen Etna på Sicilien.

Kyrkan var från början ett grekiskt tempel, som senare byggdes om till kyrka tillägnad Jungfru Maria. Den ligger där såklart för att spärra ingången till grottan och de onda makter som man fortfarande fruktade där nere.

Det finns ett cafe som serverar läsk och vatten. Och man kan hyra in sig på kamelridning. Besöket kostar inträde.