Kappadokien

Bakgrund

Kappadokien är ett mycket speciellt resmål. Trots att det är en bit att köra, är det väl värt resan. Ofta är det med i topplistor över platser i världen”du måste se”…

Området har ett väldigt speciellt landskap. En vulkan

/goreme2.jpg

har skickat ut lite hårdare stenar som lagt sej över ett täcke med mjukare bergart. Genom årtusendena har detta skapat märkliga sockertoppar. Inte nog med det, sedan har människor i långa tider utnyttjat den mjuka bergarten till att gräva ut bostäder till sig själva.

Det finns lämningar efter äldre bostäder och efter kyrkorum från de första århundradena.

 /goreme1.jpg

Och det finns lite modernare rum utgrävna också, som hotellrum…

Rätta sättet att uppleva landskapet är via luftballong, detta är en ganska stor turistattraktion och du kommer inte att vara ensam i luften.

Ballongförarna utnyttjar förhållandet att det finns en morgonbris åt ett håll som senare på morgonen vänder. Det gör att man kommer tillbaka till ungefär samma ställe. Det känns tryggt att stå i ballongen, tyst och stilla.

/goreme4.jpg

Så här gör du

Du åker från Tasucu till Göreme dag 1. Det är en resa på 37 mil, en stor del av resan går på utmärkt motorväg. Du åker upp över Taurusbergen och ut på högplatån bakom. En ganska trevlig biltur i sig, räkna med cirka fyra och en halv timma.

/goreme-karta.jpg

 

Göreme är centrum för ballongflygningarna.

 /goreme5.jpg

Leta upp ett hotell som passar din smak och plånbok. Priserna är anpassade till turister, så det är dyrare än i Tasucu…

 /goreme3.jpg

Be hotellpersonalen boka in er på ballongflygningen nästa dag. Kommande morgon blir ni hämtade tidigt – innan det ljusnar. En buss kör er till ballongcentret, där får ni en kopp te och en brödbit. Ni blir där tilldelade en viss ballong, och sen körda till det ställe där just er ballong ska starta just i dag.

Njut sedan av en fantastisk tur! Ballongföraren och teamet landar er sedan prick på släpkärran och ni får ett diplom och ett glas champagne.

/goreme6.jpg