Uzuncaburc

Uzuncaburc betyder ”Ganska högt torn”, och som vi ska se är väl det ett bra namn. Äldre namn är Olba och Diocesaerea. Uzuncaburc ligger 32 kilometer från Silifke, följ skylt i stora rondellen.

Det finns vakter som du betalar inträde till. Det verkar inte finnas guidning.

De mest spektakulära lämningarna är ett Zeus-tempel, ett tempel tillägnat Tyche och en stor stadsport. Det finns också rester av en fontän och en amfiteater. Här finns också det stora fyrkantiga tornet från hellenistisk tid, förmodligen avsett för spaning och försvar.

uzuncaburc04.jpg

Romarna renoverade det, vilket de stolt berättar om i en inskription. Det finns skylt som pekar mot Olba, här finns lämningarna efter en akvedukt som sträcker sig över en dal med många gravar.

Ruinerna i Uzuncaburc är i huvudsak från 200-talet före Kristus. På den tiden styrdes denna delen av landet av en prästdynasti- Teucriderna, fram till att kejsar Vespasianus infogade området i Cilicien. (Vespasianus är ju vår favoritkejsare; invaderade Britannien, rev templet i Jerusalem, byggde Colosseum mm). Det finns mynt som avbildar kejsaren på ena sidan och tornet på den andra. Historien här går dock ännu längre tillbaka, t ex var detta en gång huvudstaden i ett självständigt rike – Pirindu. På 600-talet före vår tideräkning blev detta rike krossat av den Babyloniske kungen Neriglissar.

Namnet Diocesaerea är det latinska namnet och betyder stad för gud och för kejsaren. Det stora templet är tillägnat Zeus och är byggt runt en rektangulär gård.

uzuncaburc02.jpg

Templet är en av de i mellersta östern med bäst bevarade s k korintiska pelare. Enligt legenden grundades templet av Ajax. OK, då menar vi inte tvättmedlet eller fobollslaget, utan en av de mest berömda grekiska hjältarna från de Trojanska krigen. De teucridiska prästfamiljerna här hade det ganska lätt med namngivningen, för sönerna kallades antingen Ajax eller Teucrid...

 

Templet till Tyche är från den hellenistiska tiden, men ombyggt av romarna.

uzuncaburc03.jpg

Tyche är den gudinna som av romarna kallades Fortuna, dvs lyckans och turens gudinna. Har du med dej en trisslott hemifrån ska du skrapa den här. Pelarna är av egyptisk granit. Längst upp på kapitälen syns örnar, de är en symbol för Rom.

Amfiteatern är byggd av romarna på tvåhundratalet.